Veilig onderweg tijdens uw toerskitochten of freeride-uitstapjes: 10 aanbevelingen van de OeAV. Het toerskiseizoen staat voor de deur ! Tien aanbevelingen moeten bijdragen tot een verhoogde veiligheid naast de piste.
Meer en meer mensen zijn in de ban van het skiën en snowboarden naast de afgebakende pistes. Aan een tot in de puntjes verzorgde kledij en technische uitrusting is vaak geen gebrek. Op het vlak van kennis daarentegen is het eerder pover gesteld. (1) De wintersporters op hun verantwoordelijkheid wijzen, (2) hen op tochten in de vrije natuur voorbereiden én (3) het risico beperken, ziehier de drie doelen van de Oostenrijkse Alpenvereniging. “Gelukkig zijn lawines eerder uitzondering dan regel. Maar indien het plaatsgrijpt is het vaak onmiddellijk levensbedreigend. Valpartijen zorgen voor de meeste letsels. Maar ongevallen met dodelijke slachtoffers zijn bijna uitsluitende te wijten aan lawines”, dixit M. Larcher, berggids en verantwoordelijk voor het segment bergsport binnen de OeAV.
“De complexiteit van de sneeuw- en lawinekunde schrikt de modale wintersporter een beetje af zich wat dieper in de materie te verdiepen. Nochtans kan met een minimum aan maatregelen het persoonlijke risico deftig gereduceerd worden”, volgens Larcher.
Een serieuze tochtvoorbereiding is al een eerste stap. Het lawinebericht opvragen dient een vanzelfsprekendheid te zijn. Lezen volstaat natuurlijk niet. Het doel (tocht,afdaling,…) moet aan deze informatie worden aangepast. “Zeker bij lawinegevaar drie moeten winter(berg)sporters wat meer bescheidenheid en defensieve houding aan de dag leggen. Géén steile, maagdelijke flanken afdalen. Net daar gebeuren de meeste ongevallen”, waarschuwt de Oostenrijkse expert.
Niet enkel een volledige veiligheidsuitrusting, maar vooral weten hoe daarmee te werken in noodgevallen kan levens redden. De Alpenvereniging biedt toerskiërs en freeriders een gamma van cursusmogelijkheden aan. Binnen de KBF (= Vlaamse Sektie van de Oostenrijkse Alpenvereniging) en BPA (grootste club binnen KBF) bieden wij gelijkaardige opleidingen aan met internationaal geschoolde instructeurs en/of berggidsen. Hieronder alvast de 10 aanbevelingen :
- Trek fit de bergen in.
- Zorgvuldige tochtplanning (kaart, topo, internet, experten,…) maken.
- Informeer u over de lawinesituatie (1 – 5).
- Zorg voor de juiste uitrusting (minimaal LVS, schop, sonde… ABS is een mooie aanvulling).
- Hanteer een strategie (Stop Or Go, Snowcard) = houvast in moeilijke situaties.
- Eten, drinken… en tijdig pauze inlassen : energie !.
- Tien meter afstand houden (vanaf > 30°) beperkt de belasting en verhoogt het stapcomfort.
- Valpartijen zijn vaak de oorzaak van ongevallen. (Belasting op de sneeuwlaag !)
- Kleine groepen zijn ideaal (Belasting, hulp).
- Respecteer de natuur !
Aan allen… een veilige winter toegewenst.